Site Network: Lemvig museum | Skulpturstien | Planetstien | Jens Søndergaards Museum | A. Nevskij udstillingen | Flyvholm redningsstation |

Fotoalbum gamle dage

Fotoalbum

At blive fotograferet for 100 år siden var virkelig en oplevelse. Som I kan se på billedet ovenfor, der er taget i Nørregade her i Lemvig, var det noget helt specielt, at der blev taget billeder. Alle folk trak simpelthen ud på gaden for at være med. Det var jo ikke et hverdags fænomen - ikke som i dag, hvor mange har kamera og kan tage billeder, når de har lyst. Man skulle også helst se pæn ud, når der blev fotograferet. Og som en gammel mand sagde lidt undskyldende til sin bror, da han viste ham et billede af sig selv og sin hustru. ”Ja, her ser du os to gamle i vores daglige tøj”. Jo, tøjet skulle være pænt og i orden.
Herunder er et ”fotoalbum” som viser, hvordan der så ud i gamle dage for ca. 100 år siden. Vi har delt fotoalbummet op i forskellige emner, med hver sin forklarende tekst. Herudfor vil der være et link, som henviser til billederne.

 1. På landet – her kan du se både malkehold og høstarbejder, samt gårde med familier i stadstøjet

 2. Byens gader – se hvordan gaderne så ud for 100 år siden. Meget er forandret som f.eks. gadelys og butiksfacader.

 3. Cykler i flere udgaver – en væltepeter, fine cykler og datidens motorcykler.

 4. Fra hestevogn til bil – se vogne ført af stude og heste, samt busser og den første taxa.

 5. Togene og deres stationer – Kongetoget, damplokomotiver og de fine jernbanebroer var virkelig et stykke historie. Se billederne fra dengang.

 6. Havnen og skibene – Lemvig havn har været en meget aktiv havn med mange flotte skibe.

 7. Arbejde/erhverv – fra tiden, hvor mange erhverv blev udført på en anden måde end i dag. Se f.eks. væverne som udførte et meget flot håndværk i dag laves stof til tøj på maskiner.

 8. Skolen – ja da var det anderledes at gå i skole. Der var meget disciplin og læreren måtte straffe eleverne. Der var desværre ikke altid så meget hjælp at få, hvis man havde svært ved at følge med i undervisningen. Der er også fotos af en præst og et konfirmandhold.

 9. Fritid og leg – der var mange pligter, da man var barn, men gymnastik, boldspil og leg blev der tid til. Se bare et fotografi af børn, der leger på gaden.

 10. Indenfor i hjemmet – Ja, hvordan så der ud i hjemmet i gamle dage? Vi kigger indenfor i en families ”pæne” stue, for en sådan var der i mange hjem dengang.

 11. Tidens mode – se fotos af flotte kjoler, små og store hatte, knæbukser og smarte jakkesæt med veste under.